Work like a network

Op de SharePoint Conference deze maand in Las Vegas heeft Microsoft het bestaan van ‘Oslo’ bekend gemaakt. Oslo wordt m.i. een revolutionaire andere manier van werken. Waarom? Omdat het niet meer dicteert hoe mensen moeten samenwerken, het faciliteert gewoon. In welk systeem je ook werkt.

Wat het is
1Oslo is een upcoming App die op basis van search en machine learning informatie uit verschillende systemen naar de gebruiker brengt die voor hem of haar belangrijk is. De gebruiker staat hierin dus centraal. Met signalen (dit zijn eigenlijk interacties) bepaalt Oslo content uit je mailomgeving, SharePoint, Yammer en Lync die voor jou relevant kan zijn. Dit noemen we de Office Graph. Een slim systeem wat relaties en interacties analyseert en op basis daarvan een virtueel, cross teams netwerk met content genereert.

2Op de achtergrond van Offic365 wordt met search continu alle content al doorzocht. Met machine learning wordt er een keuze gemaakt uit content die voor de gebruiker interessant is. Dat doet Oslo op basis van bijvoorbeeld relaties en signalen. Stel je ontvangt vaak mail van je manager en je antwoord hierop vaak en snel. Dan leert het systeem dat dit een belangrijke relatie voor jou is. Op basis van die intelligentie kan Oslo je attenderen op content die jouw manager creëert of andere interacties van je manager. Of stel dat jij veel interesse hebt in het onderwerp ‘lead generation’. Oslo kan op basis van die interesse andere content van (on)bekende collega’s aan je tonen of verwijzen naar gesprekken die hierover gaan.

Stel je nu eens voor dat de App je dit soort content kan tonen, maar daarnaast ook bijvoorbeeld een slidedeck toont wat kortgeleden in een meeting waarbij jij aanwezig was, werd vertoond. Ja, ook dit weet het systeem op basis van Outlook invites en de content die in die meeting is vertoond in de presenter modus van PowerPoint bijvoorbeeld. Wow! Dat betekent dus dat je nooit meer je collega’s hoeft te vragen om het deck wat toen getoond werd, maar dat je dit gewoon in Oslo terug kunt vinden.

Ook content dit populair is onder jouw collega’s wordt aan je getoond. Het zou zomaar ook eens interessant voor jou kunnen zijn. Al dit soort informatie wordt binnen Oslo op een visueel aantrekkelijke manier gepresenteerd, een beetje zoals Flipboard dat doet. Vanuit de content zelf wordt een afbeelding gebruikt om een mini presentatie van de content te maken, of dat nu een PowerPoint is, een Yammer conversatie of een Excel grafiek. Daarmee wordt content ook gelijk herkenbaar gemaakt. Een plaatje wordt vaak beter herkend dan een alinea tekst.

3Met behulp van een aantal slimme filters is het binnen Oslo mogelijk om content veel eenvoudiger terug te vinden dan nu gebruikelijk is. We creëren met zijn allen natuurlijk nog steeds ontzettend veel informatie en dat doen we over het algemeen op veel verschillende plaatsen. Binnen Outlook, binnen Yammer, op verschillende plekken (teamsites of projectensites) binnen SharePoint, op de Onedrive for Business (voormalig SkyDrive Pro) etc. en dus is het soms lastig om even je laatste document te vinden wat je gemaakt had. Het kan op verschillende plekken staan. Met Oslo is dat verleden tijd. Simpelweg omdat de filters je helpen de juiste content te vinden en het niet meer uitmaakt waar iets staat. ‘Modified by me’ bijvoorbeeld laat alle content zien die je aangepast of gemaakt hebt. En ook content die jij ‘liked’ wordt getoond in Oslo. En hoe vaak is het je niet gebeurd dat je eens een document hebt gezien waarvan je later denkt; ‘dat was handig, dat ging precies over het onderwerp waar ik nu iets mee moet. Hoe heette dat document ook alweer, waar stond het, wie had het gemaakt? Al die vragen zijn niet meer relevant. Oslo toont het onder het filter ‘viewed by me’ Handig of niet?

4

Kortom, door het leggen van slimme verbanden, het weten wat jij zelf creëert aan content, de mensen in jouw netwerk, de mensen die jij volgt, de dingen waarop je reageert, die je ‘liked’ en sociale intelligentie en relevantie kan het systeem content aan je presenteren die er voor jou toe doet. En ook informatie tonen waar je zelf nog niet aan had gedacht.

5Dat betekent overigens dat Oslo ook informatie van buiten Office 365 toont. Als er content van buiten wordt ‘geliked’ op bijvoorbeeld Yammer, een Youtube filmpje of een nieuwsbericht van Nu.nl dan zal dat ook in Oslo worden getoond. Omdat het er dan toe doet. Getoonde content is dus niet exclusief voorbehouden aan content binnen O365. Interacties met content buiten O365 worden ook meegenomen.

People

Net als content voor mij ontdekt en beschikbaar komt, kan ik iets soortgelijks doen met mensen. Als ik zoek naar Josh, dan wordt al snel de belangrijkste relatie die ik heb met een Josh in mijn netwerk getoond als eerste suggestie. Klik ik deze Josh dan aan, dan krijg ik een overzicht van onze gemeenschappelijke collega’s, de mensen waar Josh mee werkt, zijn manager etc. Ook wordt de belangrijkste content getoond waar Josh recentelijk interactie mee heeft gehad.

6

Oslo draait om content, signalen en relaties. Alle informatie om jou heen op een grafische aantrekkelijke manier gepresenteerd aan je. Vindbaar, zoekbaar en toegankelijk. Dát verandert mijn manier van werken zeker. En ik vermoed dat het de manier van werken voor heel veel mensen gaat veranderen. Mensen centraal, de juiste informatie daar omheen. Zijn we er dan? Nee, vast niet. Als Oslo uit is zullen we goed moeten kijken en luisteren wat er goed aan is en wat anders en beter kan. Net zoals Oslo een learning App is, zijn wij als Microsoft ook een lerende organisatie en zal dit ‘slechts’ en stap in de goede richting zijn. Het uiteindelijke doel is mensen optimaal te faciliteren in hun manier van werken. Met de juiste interacties lukt dat elke keer beter. Af is het nooit 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s