6 thoughts on “Over de toegevoegde waarde van vinden i.p.v. zoeken

 1. Beste Marco,

  Het is inderdaad nogal van belang dat als je zoekt je ook de informatie kan vinden, dus dank voor je blog item, heel goed!

  De vraag is wel waarom we (nog)steeds zoveel moeten zoeken want dat is misschien ook wel weer zonde van je tijd. Ik denk dat het steeds belangrijker aan het worden is om ervoor te zorgen dat de informatie die je nodig hebt naar je toe komt. Daar werken we met integratie, apps en activity streams overigens hard aan. Breng dan direct ook informatie uit je ERP, CRM of bijvoorbeeld je EPD dichterbij de gebruiker die deze informatie het harst nodig heeft.

  SharePoint is een fantastisch platform om dat te doen.

  Pas ook al eens een paar regels ‘ zoeken is zonde van je tijd!’ over geschreven op: http://collaborationfactory.blogspot.nl/2013/06/activity-streams.html

 2. Hoi Marco,
  Als eerste vermelding vind ik het een goed artikel.
  Het klopt dat je aangeeft dat gebruikers voornamelijk nog denken vanuit hun Explorer gedachte en dus zaken niet of moeilijk kunnen vinden.
  Door toevoeging van de metadata is dit een stuk makkelijker. Echter hoeveel metadata gegevens laat je de gebruiker invullen. Te veel dan gaat hij afhaken en een verplichting wordt als een vervelend iets ervaren. Mogelijk dat je automatisch zaken kunt laten invullen.
  Dus waar ligt nu de balans tussen het in te vullen aantal velden en de velden die nodig zijn voor het kunnen terug vinden van de informatie.

  Een ander aardig item dat hierbij komt kijken is archivering. Het zonder meer toevoegen van data is een mogelijkheid. Maar is dit slim en hoe ga je dan om met metadata informatie.
  Is de aanwezige metadata voldoende of moet je er dan extra velden aan gaan toevoegen.
  Kies je voor verrijking van de data, hoe ga je dit dan aanpakken.
  Al met al nog een aardige weg te begaan in het content land.

  • Dank Jos. En je stelling dat er nog wel wat te doen is in content land bevestig ik. Wel leuk om nog even 1 punt als aanvulling op te pakken. Doe dat graag in een korte nieuwe blogpost.

 3. @Jos,
  een tussenoplossing is dat je toch een aantal ‘grote’ mappen maakt en daar al meteen vaste metadata koppelt. Dat scheelt een hoop invulwerk voor de gebruiker.

 4. @Marco
  ik ben ook aan het schrijven over dit probleem. Ik loop er als office-trainer namelijk erg tegenaan. Er is op dit moment een allergie ten opzichte van SharePoint omdat de zin er van niet voldoende wordt door gecommuniceerd aan de gebruikers. Goed dat je ook aan deze mindset meewerkt.
  Die PowerPoint wil ik graag zien.

 5. @Roel. Klopt. Technische SharePoint implementaties werken niet, omdat SharePoint veel meer een HR veranderproces is dan een IT proces. (of zou moeten zijn). Mooi onderwerp voor een volgende blog trouwens 🙂
  De PowerPoint staat inmiddels te downloaden als PDF presentatie op: http://sdrv.ms/19OOzm1
  Feedback blijft welkom!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s