Hoe sociaal is SharePoint 2013

Zelf bepalen welke onderwerpen je volgt. Zelf bepalen welke mensen je volgt. Zelf bepalen welke sites en welke documenten je volgt. SharePoint is gewoonweg uber sociaal geworden. Het nieuwe SharePoint draait om de sociale conversatie. I'm followingOkay, we hebben dan misschien een leercurve gehad. Van baby (SP 2001) (leuk, maar, huilt wel veel) naar peuter (SP 2003) (hee, het kan lopen!) naar pukkelende puber (MOSS2007) (zo zeg, ‘t heeft ook een mening) en vervolgens naar best wel aantrekkelijke jongeman (SP2010) (die is mooi opgedroogd!). En met versie 2013 hebben we de status van George Clooney weten te bereiken. Volwassen, aantrekkelijk en charismatisch. We hebben bereikt dat we meer dan ooit weten wat de gebruiker wil en we hebben dit echt goed weten te verwerken in de user experience. Een cleane interface met veel whitespace. Wat een rust straalt dat uit! Daarnaast, iets populairs als drag ‘n drop? Zit erin. Niet moeilijk uploaden, nee, slepen maar. Maar, vooral, het gaat allang niet meer om documenten alleen. Het gaat om de conversatie! De sociale interactie staat centraal. De nieuwsfeed bijvoorbeeld geeft gebruikers de gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan, nieuwtjes te delen, documenten, filmpjes en websites te delen, te ‘liken’ en antwoorden te geven op een post. Facebook in SharePoint dus. Daarnaast zie je trending topics, je mist dus nooit meer de belangrijkste zaken binnen je organisatie. Het nieuwe SharePoint draait om delen. Delen! Geld heeft alleen waarde als je er ook mee kunt betalen. Op een onbewoond eiland kun je nog zoveel geld bezitten, zonder de mogelijkheid om er iets voor terug te krijgen is het waardeloos. Met kennis is het net zo. Jouw kennis is waardevol als je het ten gelde kunt brengen.

Delen1

 

Tal van aanvullende sociale features maken SharePoint hét Enterprise social platform. Bijvoorbeeld communities, een waar walhalla voor het delen en vinden van kennis. De beste antwoorden staan altijd bovenaan, de meest actieve deelnemers worden beloond. Bloggen? Toe maar! Wiki voor kennisdeling? Ga je gang. Het nieuwe SharePoint is een speeltuin voor ideeën.

speeltuinSynergie, daar draait het om. De gebruikers willen gevoed worden met input en ideeën  en dat heeft SharePoint 2013 heel goed door. Op basis van jouw profiel en je activiteiten suggereert het platform dan ook andere documenten die wel eens interessant zouden kunnen zijn, of andere sites die je interesse kunnen hebben.  Trending Tags

En hoe meer ik doe, hoe accurater deze suggesties worden. Beste mensen, dat is toch ongelofelijk gaaf?

Share

Verder is delen eenvoudiger dan ooit. Met één klik op de knop kan ik een document delen. En de échte kracht van samenwerken zit hem in het delen van informatie. In het delen van kennis, ideeën, filmpjes, presentaties of wat dan ook. Mailen is niet delen, roept een collega van mij altijd. En hij heeft gelijk. We hebben als organisatie een onwaarschijnlijk potentieel.  Als we erin slagen om onze kennis te bundelen, om elkaar op ideeën te brengen, dan is 1+1 geen 2. Dan is 1+1 simpelweg 3.

Adoptie

Keerzijde van dit alles is dat het uiteraard nog niet zo eenvoudig is om dit te implementeren. Technisch wel, maar, het succes van zoiets hangt juist af van in hoeverre gebruikers dit omarmen. De adoptie van zo’n breed platform is niet eenvoudig, maar, gelukkig zijn er veel implementatiepartners van Microsoft die hier veel ervaring mee hebben. Wel is het draagvlak voor SharePoint 2013 veel groter dan eerdere versies, simpelweg doordat de software veel meer aansluit op de belevingswereld van de hedendaagse gebruikers. Wie heeft er ooit een adoptieplan Facebook of Twitter gezien? Of Dropbox? Deze platformen adopteren zichzelf. Door de meest voor de hand liggende acties simpel en toegankelijk te houden. Een document delen via Dropbox kan en wil iedereen. Een filmpje delen via Facebook idem dito. Facebook kent meer dan 950 miljoen engaged users, dat zijn users die ook daadwerkelijk actief zijn. Meer dan 350 miljoen tweets worden er per dag verstuurd. Omdat het moet? Nee, omdat men het wil. Van nature willen mensen hun kennis delen. De kunst is om dit te faciliteren op een goede en veilige manier.

Daarnaast speelt er een ander vraagstuk op bij de implementatie van zo’n krachtige sociale collaboration tool. Zoals Jan Bommerez het mooi verwoord: de noodzaak van het loslaten. Durf je als organisatie los te laten? Durf je als organisatie de mensen de vrijheid te geven zelf te bepalen wat belangrijk voor hen is? Stappen we af van het oude idee van controleren en informeren? Laten we de organisatie in gesprek gaan, zonder te modereren en controleren? SharePoint 2013 kan je helpen de volgende stap te zetten. De vraag is alleen; durf jij het al aan.

Deze blog is een voorzet op het White Paper ‘Hoe Sociaal is SharePoint 2013’.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s