Flow

Flow. (1) Een optimale staat van zijn; een stadium waarin je volledig opgaat in doen en handelen.  Algarve Ocean Racing weet dit begrip als geen ander te vertalen naar de praktijk. Hier weet men namelijk inhoud aan dit begrip te geven.

Met een 40-voets wedstrijdjacht J/120 zeilen op de Atlantische Oceaan. Flow dus. Op een goede dag met een redelijke weersvoorspelling koers zetten richting Cabo Saint Vincent. Het meest zuidelijke puntje van Portugal en dus van Europa. Met een rustig windje van minder dan 10 knopen de dag beginnen. De wind uit zuidwest en dus hoog aan de wind. Dan wordt het tijd voor de Code Zero, vindt Richard en je kunt het alleen maar met hem eens zijn. En da’s een leuke ervaring, zo’n code zero erop zetten.

Ervaar de snelheidswinst die dat teweeg brengt. De J/120 accelereert en weet met de code zero en 10 knopen wind al ruim over de 6 knopen te klokken. Dan begint het feest pas. Zeilen trimmen. ‘Let op de tell tales’. Haal die halve knoop extra door de zeilen optimaal te trimmen. Achterstag aanhalen, neerhaler aan, voel hoe de boot zich settelt in de golven en snijdt door het water.

Hoe meer vaart, hoe lekkerder de boot loopt en hoe meer comfort. Da’s Flow. En dan, in de loop van de ochtend trekt de wind aan en wordt het hoog tijd om de code zero naar beneden te halen. Wanneer de wind oploopt tot zo’n 20 knopen, is het opvallend hoe mooi de J/120 snelheid maakt en met gemak 8 knopen klokt. De Algarve glijdt aan je zijde voorbij, een eenzame vogel schrikt op en binnen mum van tijd rond je Cabo Saint Vincent en begint de deining van de Atlantische Oceaan in te zetten. Mooi! Wat een waanzinnig uitzicht, wat een mooi punt.

Veelal weet de wind hier verder door te trekken, soms laat de wind het juist bij dit punt afweten. Tijd om het roer om te gooien en met een ruime wind, draaiend naar West koers te zetten naar Portimao, de thuisbasis. Zeilen dus wijd en met 10 knopen wind retour Portimao. Als de wind dan na ongeveer een uurtje weer aantrekt en oploopt naar zo’n 15, soms 16 knopen valt wederom  op hoe gemakkelijk de J/120 vaart maakt op deze ruime koers. De 9 knopen wordt ruim gehaald en na een piek van 9,4 knopen smaakt een met de hand gezette espresso lekkerder dan bij welk goed koffietentje dan ook. Wow; over Flow gesproken………….

Een dag zeilen met Algarve Ocean geeft inhoud aan het begrip Flow. Je kunt alle boeken over Flow lezen, ervaren kun je Flow niet vanuit de boeken. Daarvoor moet je het gewoon doen!

Richard, Obrigado!

1)        Mihaly Csikszentmihalyi is een van de belangrijkste psychologen die dit begrip heeft gedefinieerd.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s