SharePoint en Het Nieuwe Werken

 Mooie titel voor een Blog niet? Alsof er nog niet al heel veel over geschreven is. Het internet staat er bijna vol mee. Het Nieuwe Werken is hip en het begrip begint een beetje een holle klank te krijgen. Wie weet wat het nieuwe werken nu precies inhoudt? Is dat de mogelijkheid om thuis te kunnen werken? Noemen we dat nou Het Nieuwe Werken?

Bij Inter Access hebben we een aantal consultants die zich uitsluitend bezighouden met visievorming op Het Nieuwe Werken. En, laat ik je verklappen, in het geval je dat nog niet wist;  Het Nieuwe Werken gaat verder dat het implementeren van een SharePoint portaal. SharePoint is een prachtig product. Veelzijdig en inderdaad ook erg geschikt om mede vorm te geven aan het nieuwe werken. Maar, Het Nieuwe Werken is niet SharePoint en SharePoint is niet het nieuwe werken. Uitsluitend een portaal neerzetten om medewerkers in hun dagelijkse werkzaamheden te faciliteren heeft weinig met het nieuwe werken te maken.  Veel IT bedrijven storten zich de laatste jaren op SharePoint, want, SharePoint is hot en prediken met SharePoint het nieuwe werken te faciliteren. Daar is echter heel veel meer voor nodig. SharePoint zou daar best eens een onderdeel van kunnen zijn. Eens. En SharePoint kan daar ook op een hele mooie manier onderdeel van uitmaken. Ook eens. Sterker nog, ik durf hier wel te beweren dat met SharePoint een hele mooie vorm van het nieuwe werken mogelijk kan worden gemaakt. Maar, rücksichtslos SharePoint als een vorm van het nieuwe werken beschouwen is simpelweg veel te kort door de bocht.

Uitsluitend een technische benadering gaat dus niet werken. Het Nieuwe Werken gaat vooral om mensen. En, waar het mensen betreft dien je die mensen ook mee te nemen in dat proces. Naast het kunnen werken met nieuwe mogelijkheden, moeten mensen ook willen werken met nieuwe mogelijkheden. En kunnen en moeten liggens soms ver uit elkaar.  Wat wel weer aangeeft dat een gebruikersimplementatie een van de kritische succesfactoren is in een geslaagd SharePoint project. Hoe krijg je iedereen mee? Hoe zorg je ervoor dat de kritische en afwachtende medewerkers veranderen in enthousiaste medewerkers, die het idee adopteren en aan de slag gaan? Het keyword is: ‘What’s in it for me?’ Laat de gebruikers de voordelen zien. Laat zien hoe men effectiever kan samenwerken, beter kan vinden, makkelijker kan deelnemen aan werkzaamheden. En luister vooral goed naar de potentiële bezwaren die kritische gebruikers hebben. Geen succes zonder medewerkers. Bekijk de ambassadeurs in de organisatie. De ambassadeur kan meehelpen met het creëren van draagvlak. De ambassadeur is makkelijk te herkennen, want, loopt altijd voorop bij nieuwe ontwikkelingen en is over het algemeen een early adaptor. Betrek hem!

SharePoint inzetten om het nieuwe werken mede vorm te geven is een middel. Geen doel op zich. Naast de ontwikkelde visie op het nieuwe werken, naast draagvlak in de organisatie, een afdeling facilitair die klaar is voor het nieuwe werken, een afdeling HRM die haar beleid hierop heeft afgestemd en een directie die zich volledig bewust is van de ins- en outs met betrekking tot het Nieuwe Werken kan SharePoint als middel een fantastische rol gaan spelen. Echter, uitsluitend met SharePoint een samenwerkingsportaal opzetten en wellicht een OCS of Lync server operationeel maken voor direct contact met andere medewerkers? Da’s hooguit ánders werken, maar, nog niet Het Nieuwe Werken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s