Hoe social media het intranet verandert

Hoe social media het intranet verandert

Social media zijn om ons heen en niet meer weg te denken. Vrijwel iedereen heeft een Twitter account, LinkedIn profiel, Facebook pagina of een Hyves pagina. Recruiting van bedrijven richt zich op social media, banen zoeken gaat via social media; social media neemt een steeds prominentere plek in ons leven in.

Intranet old style is passe. Het nieuwe intranet faciliteert Het Nieuwe Werken, stelt de medewerker centraal, doet aan kennisdeling en faciliteert diverse facetten van nieuwe media zoals Blogs, Wiki’s, Forum functionaliteit en het volgen van updates van je collega’s via een mysite (SharePoint 2010).

Organisaties zien meer en meer in dat ze de kenniswerker van nu moeten faciliteren met tools vanuit de organisatie. Kennis via blogs is waardevol. De medewerker die mede eigenaar van het intranet wordt, voelt veel meer behoefte om het intranet als podium voor zijn of haar kunsten te gebruiken dan de medewerker die hiertoe geen middelen heeft. Gedeeld eigenaarschap bewerkstelligt een actieve participatie van medewerkers op het intranet. Dit verbindt werknemers, dit creëert communities op intranet en kennisdeling. En kennisdeling is kennisvermenigvuldiging, in dit geval. Hoe mooi wil je het hebben? Delen om te vermenigvuldigen. En het enige wat de organisatie hoeft te doen is een intranet 2.0 te faciliteren. En, dit op de juiste manier te implementeren in de organisatie. Want alleen techniek doet het hem niet; de medewerker enthousiast maken is een van de kritische succesfactoren.

Social media zijn niet meer weg te denken uit deze tijd. Intranet 2.0 ook niet. Het oude intranet voldoet niet meer. Ruim baan voor samenwerkingsportalen. Ruim baan voor actieve participatie. Ruim baan voor kennisdeling. De technieken zijn er!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s